Terug naar overzicht

De Knipoog

Nieuwbouw basisschool en jeugdcampus

czaar architecten en Bouwbedrijf Dethier kregen de opdracht om een nieuwe kleuterschool en jeugdcampus te realiseren op een bebouwde site in de kern van Vorselaar.

Het voelbaar en zichtbaar maken van het achterliggende Kerkebos was één van de voornaamste uitgangspunten van het ontwerp. Door het bestaande gebouw aan de straat te vervangen door een volume dwars op de straat ontstaan er aan beide zijden van het hoofdvolume groene speelruimtes tussen de Cardijnlaan en het Kerkebos. Een gelijkvloerse uitsnijding uit het hoofdvolume maakt de verbinding tussen beide speelplaatsen. Een laag, teruggetrokken volume verbindt het hoofdvolume met de bestaande kinderopvang. Het bos blijft hierboven duidelijk zichtbaar.  

Door de inplanting van de gebouwen worden duidelijk gedefinieerde buitenruimtes gecreëerd zoals een autovrij schoolplein, speelplaatsen lager en kleuter, een dakspeelplaats en een jeugdplein.

De administratie krijgt een strategische plaats aan de straat, de kleuterklassen bevinden zich tussen hun speelplaats en het Kerkebos en de polyvalente ruimte is gelegen tussen de kleuters en de kinderopvang. De jeugdcampus wordt voorzien op de eerste verdieping en grenst aan de dakspeelplaats, boven de kleuterklassen. 

De gevels van het gelijkvloers worden uitgevoerd in een robuuste, witgrijs genuanceerde gevelsteen. De jeugdcampus op de verdieping krijgt een gevelafwerking in een contrasterende koperkleurig, geprofileerde staalplaat. Gepleisterde muren, linoleum vloeren, akoestische plafonds, speelse kleuren en houten accenten geven de school het gewenste huiselijke karakter. Zichtbetonblokken, gepolierde betonvloer, balvaste akoestische plafonds en houten accenten geven de jeugdcampus het gewenste robuuste karakter.

  • Jaar: 2023
  • Programma: 6 klassen, administratie, multifunctionele ruimtes voor school en jeugd, chirolokalen, jeugdhuis en concierge
  • Locatie: Cardijnlaan, Vorselaar
  • Opdrachtgever: Gemeente Vorselaar
  • Team: czaar architecten ism. Bouwbedrijf Dethier
  • Foto's: Steven Massart