Terug naar overzicht

Woning Smeyers

Kunstenaarsatelier met blik naar buiten

Op een terugliggend perceel aan de steenweg Leuven-Diest werd een woning getransformeerd en uitgebreid met een kunstenaarsatelier. Woning en atelier werden met elkaar verbonden via een interne passerelle met toegangen voor- en achteraan die het atelier toegankelijk maken zonder private ruimtes te betreden. De dialoog tussen oud en nieuw wordt ook binnenin dadelijk zichtbaar.

Door de nieuwe constructie gedeeltelijk in te graven kon de visuele impact van het nieuwe deel beperkt worden niettegenstaande de royale hoogte van de binnenruimte die plaats biedt aan een halfondergrondse las- en presentatieruimte en een schildersatelier op een mezzanine.

Wanden, vloeren en trappen in beton, stalen borstweringen en houten dakbalken geven het nieuwe atelier een industriële, sobere look. Een doorlopende lichtstraat brengt overvloedig daglicht in het atelier en in de bestaande woning.

Aan de buitenzijde werd de betonstructuur afgewerkt cederhout. De uitsnijdingen voor de ramen en deuren zijn doordacht aangebracht: het inkomdeurgeheel in de voorgevel vormt de overgang tussen bestaand en nieuw, een uitspringende hoekraam doet dienst als vitrine voor de expositie van kunstwerken en een laag bandraam aan de tuinzijde zorgt voor licht en uitzicht in het halfondergrondse atelier.

  • Jaar: 2013
  • Programma: verbouwing van een woning en uitbreiding met kunstenaarsatelier
  • Locatie: Linden
  • Opdrachtgever: privaat
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten)
  • Foto's: La Libre Belgique