Terug naar overzicht

Zandpoort Mechelen

Nieuwe brede school in compact & stedelijk volume

Ter aanvulling van de bestaande middelbare school op de site worden een foyer, een atrium, grote landschapslokalen, een wetenschapscluster en een sporthal gebouwd. Omwille van de stedelijke context, de bestaande bomen en de muur van een oude cavaleriekazerne werd gekozen voor een zeer compact volume. Door een slimme stapeling van de sporthal bovenop de andere functies, ontstaat een hoog volume met een stedelijke architectuur, passend bij de bestaande hoge gebouwen langs de Zandpoortvest.  

Aan de Zandpoortvest wordt een nieuw, publiek inkomplein ingericht met een grote fietsenstalling. Vanaf dit inkomplein leidt een grote tribunetrap naar de speelplaats en de hoofdinkom van het gebouw. Een tweede ingang, aansluitend op het inkomplein, geeft rechtstreeks toegang tot de sporthal op de tweede verdieping. 

De speelplaats verbindt de bestaande en de nieuwe gebouwen van de middelbare school via twee structurerende assen. Een eerste as verbindt het inkomplein via de tribunetrap met de hoofdinkom en een secundaire inkom aan het Berthoudersplein. Een tweede as – loodrecht op de eerste – verbindt de inkom van de nieuwbouw met het bestaande gebouw. De assen structureren de volledige schoolsite en zorgen voor een duidelijke, leesbare zonering.

De draagstructuur bestaat uit betonnen kolommen en vloerplaten zonder balken op een grid van 6 bij 6 meter. Binnen dit grid kunnen de verschillende ruimtes functioneel en flexibel ingepast worden. Op het gelijkvloers worden inkom, foyer en bijhorende ruimtes en labo’s voorzien. Het atrium maakt de link met de eerste verdieping waar het economie- en talenleercentrum voorzien worden. Op de tweede verdieping komen de sporthal en de kleedruimtes.

  • Jaar: 2024
  • Programma: Nieuwbouw middelbare school met foyer, atrium, leercentra, wetenschapslokalen en sporthal
  • Locatie: Busleyden Atheneum campus Zandpoort, Mechelen
  • Opdrachtgever: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Team: czaar architecten en Otik (vroeger A33 architecten) ism. Aurora
  • 3D Beelden: Claar