Terug naar overzicht

Hoornplein

Nieuwe woonwijk rond oude school wordt poort tot het "nieuwe kwartier"

Aan de Parkstraat lag een onbebouwd terrein op het kruispunt van 3 stedenbouwkundige structuren: de Parkstraat, straten binnen een classicistische rasterpatroon en het Nieuw Kwartier, een naoorlogse stadsuitbreiding. Daarnaast lag een verlaten school uit 1920 als deel van een beschermd stadsgezicht.In elk van de 8 klassen van het schoolgebouw werd een duplex met 3 slaapkamers en zuidgericht terras ingericht. Aansluitend is een nieuw volume met appartementen opgetrokken, met tussenplaatsing van een circulatiekern die oud en nieuw bedient.

De hoek van de Parkstraat werd afgewerkt met een lager volume met appartementen en 3 woningen, omgeplooid tot tegen de gebouwen van de naastliggende Freinetschool.

 

Het geheel van de gebouwen zorgt voor nieuwe stedelijke ruimte, het Hoornplein, dat door 3 gevels begrensd wordt. Onder een deel van het plein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage voor bewoners. De inrit ervan is naar de verkeerszijde van het plein gericht waardoor de rest verkeersvrij blijft. De historische as van station naar Naamsepoort loopt dwars over het plein als fiets- en wandelpad. De open ruimte is, benevens een basketbalpleintje, maximaal ingegroend en ingericht voor polyvalent gebruik.

  • Jaar: 2019
  • Programma: 33 sociale woningen; nieuwbouw en verbouwing
  • Locatie: Leuven
  • Opdrachtgever: Dijledal cvba 
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten)
  • Foto's: Steven Massart