Terug naar overzicht

Sint-Pietersschool

Gepaste nieuwbouw herstelt basisschool in haar historische kern

Het masterplan voor de site dateert uit 2004 en vertrekt van het idee van eerherstel van de historische kern, het bestaande Klooster en de vroegere zusterslaapplaats (zogenaamde Dubbeldekker). In een aantal verkorte Agion procedures werden sinds 2004 reeds een aantal werken uitgevoerd die kaderen in het masterplan: gevelrenovatie van het Klooster, gedeeltelijke heraanleg van de speelplaats, een nieuwe luifel als overdekte speelplaats, inrichting van de zolder van het Klooster tot 3 klassen …

Nu werden de verouderde gebouwen rond de historische kern gesloopt en vervangen door een nieuw volume dat in grote mate de footprint van de afgebroken gebouwen overneemt. De nieuwbouw laat de gebouwen van de historische kern echter wel volledig ‘vrij’ staan waardoor er rond de gebouwen gecirculeerd kan worden, ze alzijdig zichtbaar worden en waardoor de bestaande buitenruimtes beter met elkaar verbonden worden. Vanaf de aanliggende straten verandert er relatief weinig. Langs de Kloosterstraat blijft het Klooster het dominante volume. De schoolpoort/hoofdtoegang wordt verplaatst, weg van de drukke steenweg tot verderop in de Kloosterstraat, tussen de kapel van het klooster (nieuwe onthaalruimte) en de nieuwbouw. Aan de toegang wordt een ‘voorzone’ gecreëerd op het schooldomein waar men de kinderen kan opwachten. Deze ingrepen zullen de verkeersveiligheid verhogen. 

De nieuwbouw van het wachtlijstdossier voorziet 8 nieuwe klassen, over 2 bouwlagen, een aantal leereilanden gekoppeld aan de circulatie en een overdekte speelzone. De vorm (gevel gericht op het schoolterrein) speelt in op de aanliggende/tegenoverliggende gebouwen van de historische kern met de zigzaglijn van de bovenverdieping. Verschillende metselwerkverbanden versterken de vlakwerking.

Het Klooster werd gestript en heringericht: het gelijkvloers huisvest administratie, personeelslokalen en een polyvalente ruimte. Er werd een nieuw tussenniveau geïntroduceerd met functies die aansluiten bij het gelijkvloers. Op de eerste verdieping werden 2 grote klassen ondergebracht. De kapel van het klooster, met waardevol glas-in-lood rozet, werd in haar oorspronkelijke staat hersteld en ingezet worden als ontvangstruimte voor de school.

 

  • Jaar: 2023
  • Programma: Uitbreiding basisschool en restauratie kloosterkapel
  • Locatie: Korbeek-Lo
  • Opdrachtgever: Schoolcomité Vrije Basisschool Sint-Pietersschool
  • Foto's: Steven Massart