Terug naar overzicht

MPI Zonnebos

Buitengewoon opgroeien aan de rand van het bos

MPI Zonnebos schreef begin 2020 een opdracht uit voor het ontwerp van een nieuwe thuis voor 88 kinderen uit het buitengewoon onderwijs. In een uithoek van de campus, grenzend aan de bosrand, werd plaats gemaakt voor een internaat met 7 leefgroepen, waarvan 3 IPO-leefgroepen (Internaat met Permanente Openstelling).

Vertrekkend van een compact, balkvormig volume met twee bouwlagen plooit het nieuwe MPI zich langsheen de bosrand en de waardevolle bomen op de projectsite, om zich zo te verankeren in het prachtige groene decor. Als gevolg van de plooiing van het gebouw ontstaat een grote binnentuin, waarin het groene karakter doorgetrokken en versterkt wordt via de aanplanting van nieuwe bomen.

Met een bakstenen, zand- en aardekleurige gebouwschil en donker, contrasterend schrijnwerk probeert het gebouw zich bescheiden te integreren in haar omgeving.

Binnenin het gebouw worden de leefgroepen opgevat als autonome wooneenheden en volgen een huiselijke logica. Zo bestaat elke leefgroep uit een inkomhal, 13 tot 15 slaapkamers, gedeelde douches en WC’s, een keuken, een spelkamer en een leefruimte met private buitenruimte, rechtstreeks verbonden met de binnentuin. Een administratieve zone vormt zowel het scharnierpunt tussen de leefgroepen als tussen de publieke inkomzone en de binnentuin.

  • Jaar: 2023
  • Programma: nieuwbouw internaat met 7 leefgroepen (98 slaapkamers), administratie, een studio, een wasserij en omgevingsaanleg met 16 nieuwe bomen
  • Locatie: ’s Gravenwezel (Schilde)
  • Opdrachtgever: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap  
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten) ism. Bouwbedrijf Dethier
  • 3D Beelden: Claar