Terug naar overzicht

czaar op het Festival van de architectuur

18/08/2023

Op zondag 10 september wordt het Festival van de architectuur van het Vlaams Architectuur instituut afgesloten met de Dag van de architectuur. Die dag wandel je binnen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel die je normaal enkel van de buitenkant kan zien.

 

Benieuwd hoe een ontwerpproces precies in z’n werk gaat?

czaar architecten opent de deuren van hun bureau en laten jou de kneepjes van het vak zien.

De kantoren zijn vormgegeven binnen het raster van de bestaande silowanden. In drie open zones is plaats voor ontmoeting: een warme ontvangstruimte met salon, een coole bar met hoge tafels en een lange vergadertafel. Via de renovatie tracht czaar een aangename en gevarieerde ruimtelijke sfeer te creëren waarbinnen architecten creatief kunnen werken.

czaar architecten is fier om zijn kantoren open te stellen aan geïnteresseerde architectuurliefhebbers. Onze architecten voorzien rondleidingen tussen 14u en 17u en een drankje aan onze bar ‘CheZAAR’. Elke rondleiding duurt een half uur, geeft een unieke inkijk in zeven projecten en biedt ruimte aan twintig deelnemers. Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is de boodschap.

 

De Dag van de architectuur valt dit jaar samen met Open Monumentendag: hedendaagse architectuur en erfgoed ontmoeten elkaar.

Er worden rondleidingen georganiseerd in de Residentiewijk te Mol, een renovatieproject van czaar architecten en Ontwerpatelier Peter Jannes ism. Denis Dujardin Landschapsarchitect.

De Atoomwijk is een kind van de jaren 1950. Jacques Wybauw en studiegenoot Jacques Thiran ontwerpen het studiecentrum, een school, een sportclub en woningen in verschillende vormen en formaten. De wijk baadt in het groen en in het zonlicht. 

Ontwerpatelier Peter Jannes architecten en czaar architecten krijgen de uitdagende opdracht om de wijk aantrekkelijk te maken op vlak van energie en comfort, met zorg voor de erfgoedwaarde van de modernistische panden.  De architecten bekijken de renovatie van gebouw tot gebouw. De villa’s die niet meer aan hedendaagse normen voldoen, vervangen ze door behapbare dubbelwoningen. De studio’s hebben een duidelijke modernistische vormentaal met open gaanderijen en betonnen pijlers die hen van de grond heffen. Ze zijn netjes in ere hersteld met de nodige aandacht voor de hedendaagse wooneisen en energiezuinigheid. 

Elke ingreep geldt als voorbeeld van hoe we erfgoed kunnen inzetten in onze hedendaagse samenleving. 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. 

 

Bekijk het volledige programma van het Festival van de architectuur.